Direktlänk till inlägg 10 mars 2013

Var det värt det?

Av Maria - 10 mars 2013 20:50

Uppe på Juoksuvaara-berget, utan el och rinnande vatten, tillbringade min mormor och morfar större delen av året. Med korp och spade såg de till att vägen upp till den timrade lilla stugan vid mormors barndomshem var körbar, så fort snön smälte undan. Varje helg och lov åkte vi glada och förväntansfulla upp för den gamla skogsbilvägen, kantad av tjädermarker och tornedalsk gammelskog. Vi körde sakta och undvek noggrant alla gupp som hotade att förstöra underredet på bilen. Värst var det vid Larssons lada, där fick vi krypköra längs de frodiga blomsterängarna som ändrade karaktär efter sommarens korta skiftningar och hästbromsarna flög ihärdigt bredvid bilen med löftet om blod.


När gården, mitt i skogen, blev synbar som en ljusgrön glänta slog hjärtat extra slag. Varje gång möttes vi av mormor som med sitt vänliga leende och vitlockiga hår, vinkade på den lilla stugbron kantad av doftande tornedalsrosor och färggranna liljor. Morfar såg man oftast inte till direkt, han kilade fram som en snabb och smidig vessla på brunnstigen med ett ok på axlarna och vattenfyllda plåthinkar som tyngd över hans bara överkropp. Morfar doftade tjära eller rättare sagt en blandning av bäckolja, djungelolja och motorolja. Han var muskulös och brunbränd med tjockt vågigt hår. "Mommon  piga", varma mjuka kramar och sedan titta på deras många och stora blomrabatter som morfar ihärdigt bar vatten till. En snabb kram, mera en klapp i ryggen, av morfar som ofta blev lite obekväm, då han sällan eller aldrig fick en kram som barn. Men han kramades för vår skull och skrattade lite generat.


Utan krusiduller tog de hand om oss: bäddade i den lilla kammaren, stekte korv och fläsk till deras egenodlade mandelpotatis, värmde bastu och kramade godnatt. Mormors vita flanellnattlinne med blåa rosor luktade VIA och morfars regelbundna snarkningar vaggade tryggt in oss i djupsömn. Nätterna var ljusa och på gården hoppade harpaltar och harmammor mellan de frodiga odlingarna. Ibland vaknade vi av morfar som jagade flugor med flugsmällaren eller av hundarnas käftar som slog ihop efter irrande getingar och döende bromsar. På morgonen vaknade vi till doften av kokkaffe och knaster i vedspisen. Då hade morfar redan varit uppe i flera timmar för att hugga eller bära ved. Kanske skruvade han i deras gamla Volvo som de vårdade så ömt ända tills den dagen då han slutade att köra. Mormor satt vid köksbordet, som hennes morfar tillverkat, och bredde smörgåsar och ofta sjöng hon sånger från barndomen.


Varje dag följde vi dem; i skogen, till Lahnabäcken eller till Korpilombolo för att handla korv, snus, Radar och karra. Karra, eller karameller, fick vi äta före maten, efter och däremellan. Det märktes inte för vi sprang ute hela dagarna och kvällarna. Det var ett enkelt och härligt liv på Juoksuvaara-berget tillsammans med mormor och morfar. De pratade meänkieli- tornedalsfinska och ofta somnade vi i sovalkoven när de vuxna pratade om svunna tider på språket som vi knappt förstod. Det var tryggt, enkelt och rejält.


Min mormor och morfar låg aldrig någon till last, de betalade sina räkningar- alldeles för tidigt och arbetade ihärdigt trots kropparna som värkte efter ett helt liv av skogsarbete och ladugårdsslit. Morfar gick inte till läkaren och sydde själv ihop sitt köttsår med björntråd och bränd nål. Det är sanningen och inget det skrävlades om.


En vacker sommardag ramlade mormor och bröt benet. Det var början på slutet.


Nu ska jag berätta vad en liten notis i tidningen, om stängning av ett äldreboende, kan innebära i det verkliga livet. När mormor bröt benet var de tvugna att lämna sitt älskade Juoksuvaara för att vårdas på Garvaregården i Pajala. Morfar ville hellre dö än att flytta dit, så sa han ialla fall, men insåg att han inte klarade att ta hand om mormor som blev svårt sjuk i samband med olyckan. Dessutom hade han själv fått en stroke och tappat mycket av hans forna kraft. Ytterst motvilligt flyttade han in, om än med ett litet hot om att en dag rymma tillbaka till skogen. Det gjorde han inte, för han var där mormor var- alltid vid hennes sida. Det var mormor som gjorde morfar hel, som höll ihop. Från början satt han bara inne på deras eget rum, tittandes på TV, medans mormor socialiserade med personalen och de övriga boende. Efter en tid vågade han sig ut och började sakta men säkert att trivas. När allt började gå riktigt bra blev mormor sämre och lämnade oss till slut, i stor sorg och saknad.


Vi var rädda, hur skulle det gå med morfar? Skulle han överleva begravningen och ensamheten? Han överlevde men inte mer. Han sov och sov. Men så en dag hände något, han ville vara med i köket. Hans "flickor och tanter" lockade ut honom med bullbak och skämt på tornedalsfinska. De vissta hur morfar skulle tas! Dagarna gick och morfar började leva, han spelade kort och han njöt av att sitta i köket där varje måltid lagades i de boendes sällskap. En dag åt han till och med bönor, då förstod vi vidden av denna fantastiska och rejäla personals idoga arbete. De lyckades med det omöjliga och fick morfar att bli social.


Morfar fick till och med en kompis som flyttade in, de kände varandra sedan tidigare och en omedelbar vänskap tog vid. Nu satt morfar uteslutande i det gemensamma köket. Det doftade nybakta bullar och vi möttes av två skrattande vänner när vi kom på besök. Personalen pratade, skojade och fick morfar att må bra, så mycket bättre än vi någonsin hade kunnat hoppas eller tro.


Så hördes ett rykte, "Garvaregården ska stängas". Vi kunde inte tro att det var sant. Precis när morfar vaknat från sin sorg, sakta rest sig och hittat tillbaka till livet, så skulle de, vem?, rycka undan mattan. Vi hoppades, pratade, protesterade och våndades. "Inte kan de väl...och personalen som är så bra, ja de gamla mår ju så bra trots sorger och besvär."


De kunde! En liten notis och sedan var det igång. Först flyttade morfars vän, han slutade att prata och skratta på det nya boendet hörde vi. Nu har morfar flyttat.


Konsekvenser? Hans äldsta dotter ligger sömnlös av oro och ångest, bär med sorg i bröstet hans saker till det nya rummet på det nya boendet, på den nya adressen. Lämnar sin pappa som med förvirrad blick följer henne till ytterdörren. Personalen gör sitt bästa men det är fler boende här och tiden är knapp- de springer. På natten vandrar morfar, sedan blir han arg och slår en i personalen. Personalen får ta all hans förvirring, oro och ilska. De kämpar och gör sitt allra bästa, de är pressade och lågavlönade. Men de kämpar, varje dag och varje natt. Hur de mår kan vi bara ana.


Morfar börjar att kissa på sig och en grå hinna lägger sig över hans ögon. Vi håller tillbaka, men vill bara släppa ut alla tårar som hotar att välla över när vi är på besök. Vi biter ihop och försöker skoja med morfar, ibland ser vi en glimt av hans riktiga jag. Vår morfar med det finska "sisut", jävlar anammat! Sedan försvinner det lika snabbt och servetten han rullar går sönder av hans nervösa plockande och vikande. Personalen ser hur vi mår och i köket släpper vi ut några tårar som bränner. De vet, de är kompetenta och rejäla även här. Sliter och gör sitt yttersta för att räcka till och hinna med.


Vi vinkar motvilligt hejdå och i bilen kommer tårarna som vi inte ville att morfar skulle se. För att trösta oss åker vi till Garvaregården, en trygg och hemkär plats. Väl där möts vi av nya gamlingar, larmet tjuter och personalen springer mellan rummen. "Sitt ner, drick kaffe, vi kommer snart och vad roligt att ni kom förbi!" De ler och vi vill bara krama om dem, men de måste springa. För här är fullt av nya gäster som ska vidare inom kort. Två gamla tanter sitter i det välbekanta köket, de tittar på oss med undrande blick. Vi presenterar oss och personalen kommer in för att hinna prata. De frågar hur det är och vi kan knappt prata för gråten stockar sig i halsen. Då börjar den lilla tanten att gråta, "hon är så känslig för andras ledsamhet" säger en i personalen med tårar i ögonen. Vi sitter tysta och larmet tjuter.


"Vad har de tänkt?" frågar jag."Det undrar vi med", säger en i personalen. På stolarna sitter de två tanterna på kanten, redo att ge sig iväg. Ingen hinner sitta och prata med dem eller smeka på kinden för att göra deras nya hem till en trygg plats. "Jag ska ta semester när jag kommer hem", säger tanten med tårarna rinnade ner för kinderna. Vi försöker le men vill bara gråta. Personalen biter ihop och ingen får fram något. En snabb avskedskram, personalens och våra tårar blandas och dörren slår igen bakom oss. Vi åker hem, i tystnad. Bröstet är tungt av oro, ledsamhet och maktlöshet. Det gör ont och inget kan gaska upp oss.


Vi vill veta om det var värt pengarna? Kan ni svara - ni som fattade detta beslut? Har ni gjort en konsekvensbedömning? För det här är konsekvenserna av ert handlande.


 


Vi älskar vår morfar och han är den enda vi har kvar. Tänk att hans sista tid togs ifrån honom, han som aldrig legat någon till last. Det kan vi aldrig någonsin förstå eller förlåta.  









 
 
Ingen bild

Ellinor

11 mars 2013 00:16

Tårarna bara kommer när jag läser det här Maria, först av glädje för jag minns första gången peter berättade för mig om juoksovaara, han målade upp en bild av något som i mina ögon liknade ett paradis och första gången jag såg det själv så blev jag helt tagen, en fantastisk plats! Och när du beskriver mormor och morfar ser jag dem så klart för mig, jag har aldrig blivit kramad som man blev av din mormor, en av de absolut mest fantastiska människor jag har fått lära känna, så stark och god och kärleksfull! och lilla Åke med sitt finurliga leende, det är så hemskt att han inte får stanna där han kunde vara så glad.. jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att han och ni kan hitta ett sätt att glädja varandra <3 Jag saknar och tänker på er kraaam*

Maria

4 juni 2013 19:58

Men fina Elli!
Såg din kommentar först nu!
Visst var det gott att hänga med dem i Juoksu, saknar den tiden...
Saknar dig med och vill se dig på kaffe här snart!
Kram i kubik och skynda dig hit!

 
Ingen bild

Elisabeth

16 september 2013 14:21

Så vackert skrivet. Sån inlevelse och kärlek. Och maktlöshet när man står vid slutet av någon och inte kan göra det man önskar och de förtjänar.

Maria

14 juni 2014 00:08

Tack Elisabeth, så fina ord.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 februari 2015 21:19

Livstid i Gällivare   Göran lyssnar på människors livsöden och sover gott. Mirja tillbringar halva året i fjällvärlden och bjuder stressade själar på en digital detox. Holländarna Hester och Jeroen umgås med grannarna i Yrttivaara och badar bastu...

Av Maria - 2 september 2014 20:30

Kanske förväntar du dig ännu en översittartext där du förlöjligas och/eller demoniseras.   Knyter du näven i fickan och känner blodtrycket höjas? Ännu en politiskt korrekt akademiker som ska raljera, briljera och övertyga? Ja vem ska de egentligen ...

Av Maria - 14 juni 2014 00:08

Vi väntade i mörkret på en smal kullerstenstrottoar under en sliten krogskylt. Ni klev ut ur taxin. Ett mörkt hårsvall, ett äkta leende, glimten i ett par vackra och goda ögon bredvid vår vän, som vi kände sedan tidigare. Det var första gången jag så...

Av Maria - 9 juli 2013 00:41

"Artrik vägkant" står det på solblekta små skyltar, på båda sidor om huvudvägen, i vår frodiga och bördiga tornedalsby Narken. Vita och gammelrosa kattfot, vagt doftande hundkex, trassliga kråkvicker, rödklöver, grässtjärnor, några urblommade midsomm...

Av Maria - 3 februari 2013 21:19

Längs Tippstastigen går vi ensamma fram- den piggt uppmärksamma finnspetsen och jag. Ljuddämpad vintervit kuliss och slagen av min egen puls under den kliande mössan. Snökristaller blinkar som vägledande nödutgångsgolvlampor i ett flygplan, på vår ...

Ovido - Quiz & Flashcards